Michael Wenzel, Burgenland, Østrig

Wenzel er 12. generations vinbonde – og det kan smages. Han er dejligt nørdet og har et større hjemmebibliotek af historisk materiale, hvor han ser tilbage i tiden i forhold til, hvordan folk før ham (og uden kemiske hjælpestoffer) dyrkede og vinificerede lokale druesorter som Furmint, Gelber Muskateller og Blaufränkisch. Og så har han konstant ideer til, hvordan man liiige kan tviste tingene lidt anderledes fra år til år. I industrien lyder han da også navnet “The Furmint King”, da han af mange ses som en maestro til at få netop den drue til at folde sig smukkest ud i en vin. Og læg lige mærke til hans “Wild + Free”-orangeserie, hvor han tager ellers kedelige druesorter som Pinot Gris og Gelber Muskateller under nænsom hånd. Wenzels marker er placeret ved byen Rust ved Østrigs største sø – Neusiedler See – i Burgenland. Det varme klima kombineret med søens store overflade gør, at druerne kan vokse i et mere jævnt varmt klima, da søen er med til at holde på varmen om natten i sommermånederne.

JOISEPH, Burgenland, Østrig

Der står en dejlig trio bag JOISEPH – Luka Zeichmann, Alexander Kagl og Richard Artner. Tilbage i januar 2015 startede de med at lave vin. Uden en kælder og maskineri. Men de havde tre sakse, gummistøvler og nogle vinmarker i byen Jois, dejligt tæt på Rust og Michael Wenzel.
I dag har de 5,5 ha (og har fået en kælder og et par maskiner). De har i løbet af forbavsende kort tid vundet fans verden over for at lave distinkte vine, der både taler til hjertet og hjernen.

Max sein Wein, Baden-Württemberg, Tyskland

Da jeg besøgte Max i sommeren 2019 i hans hjemby Dertingen, blev det hurtigt klart, at det er en ung fyr med store visioner for sin ellers forsovne hjemby. Og det var svært ikke selv at blive begejstret for hans projekt – og selv købe en stribe vinmarker. Max er ikke bange for at gå sine egne veje i et ellers konservativt Tyskland, hvor han bruger skinmaceration (!), han filtrerer ikke (!!) og han bruger ingen svovl (!!!) Resultatet er forbavsende skarpt og rent taget Max’ unge alder i betragtning. 

Bencze Birtok, Balaton, Ungarn

Istvan Bencze er en rising superstar inden for naturvin. Og hvis man fx smager hans basic Pinot Noir, forstår man måske hvorfor. En vidunderligt sitrende syre og en lethed, som jeg ellers ikke støder på i den region. Istvan er nemlig så heldig overvejende at have vulkanjord under sine 15 ha vinmarker – og det kan man heldigvis smage i hans vine, som tæller kendte druesorter som Pinot Noir, Chenin Blanc og Riesling, og de knap så kendte helt lokale druesorter som Rözsako.