Michael Wenzel, Burgenland, Østrig, økologisk

Hvem er Michael Wenzel?
Wenzel er 12. generations vinmager med marker, der samlet dækker 9 ha. Hans speciale er at arbejde med lokale druesorter som Furmint og Blaufränkisch. Wenzels vine – synes jeg – giver en klar fornemmelse af sted, hvorfra frugten er vokset. Det gør han ved en nedarvet erfaring med jorden, produktionsmetoder og frugten. Han har bl.a. fortalt, at gamle historiebøger om vinproduktion i Østrig og nabolandet Ungarn har givet ham en dyb forståelse for de biologiske og kemiske processer, der i sidste ende skaber vinen.

Hvorfor han har fået min opmærksomhed – og måske din
Han har bl.a. gjort det til sin mission at gøre en dyd ud af at gå langt tilbage i historiebøgerne om vindyrkning med henblik på hele tiden at finde nye veje for at optimere sin vinproduktion. Historiebøgerne giver nemlig svar på, hvordan man tilbage i tiden uden mekaniske og kemiske hjælpemidler kunne få det meste ud af sine druer. Hans orange-serie “Wild & Free” er jeg især betaget af, hvor han tager relativt tilforladelige (læs: kedelige) druesorter og gør dem til superstjerner. Sådan da.

Det mere tekniske
Wenzels marker er placeret lige ved Østrigs største sø – Neusiedler See – i Burgenland. Det varme klima kombineret med søens store overflade gør, at druerne kan vokse i et mere jævnt varmt klima, da søen er med til at holde på varmen om natten i sommermånederne.