Hareter, Burgenland, Østrig, økologisk

Hvem er Hareter?
Thomas Hareter er fjerde generations vinmager, hvor han kører henholdsvis en økologisk (almindelig) linje vine og så en række vine, vi kan kategorisere som naturvine.

Hvorfor de har fået min opmærksomhed – og måske din
Jeg synes, at de laver vildt dejligt underspillede naturvine, hvor de får nogle svært rene og saftige bamser ud af druerne. Jeg er fx ellevild med deres “Ohne”-serie, hvor især deres Weissburgunder (også kaldet Pinot Blanc, hvis du er sådan en) stikker flot ud med en struttende citrus i både næse og svælg og med en høj bællefaktor. 

Det mere tekniske
Deres vingård er placeret i toppen af Østrigs største sø, Neusiedler See, i byen Weiden am See. Deres vinmarker nyder godt af det stabilt varme niveau, som skyldes den lave vandstand for den enorme sø og de høje temperaturer i forårs- og sommermånederne. Klimaet omkring søen er generelt varmt og tørt som følge af den ungarnske slette, som gør Hareter i stand til at producere lyse, intense og saftige rødvine samt flotte og varme hvidvine.

 

Hager, Kamptal, Østrig, biodynamisk

Hvem er Hager?
Jeg synes, at Matthias Hager laver nogle af de sprødeste og mest rene Grüner Veltlinere og Riesling, jeg længe har smagt. Jeg synes, at jeg selv efter noget tid stadig finder interessante nuancer og noter i hans hvidvine. Generelt laver han nogle dejligt underspillede vine, som på ydersiden ikke ser ud af meget, men vinene folder sig langsomt og tålmodigt op ved nærmere eftersyn.

Hvorfor han har fået min opmærksomhed – og måske din
Ligesom Mongioia og Hareter har Matthias Hager indset, at en vins styrke, saft og kompleksitet kommer sig af et tæt samspil med naturen – og ikke mod den. Matthias boltrer sig på vingårdens 12,5 ha. i og omkring den yderst hyggelige Mollands i det nordlige Østrig.
Matthias Hagers vingård er biodynamisk, hvilket stiller endnu større krav til hans indsigt i og følsomhed for, hvordan alt i og omkring vingården spiller sammen. Det kræver en hulens masse observationer, tålmodighed, udholdenhed og erfaring. Og det har Matthias Hager selvfølgelig!

Det mere tekniske
Vi er oppe i det nordlige hjørne af Østrig, nærmere bestemt regionen Kamptal. Og helt præcist i vinbyen Mollands.

 

Michael Wenzel, Burgenland, Østrig, økologisk

Hvem er Michael Wenzel?
Wenzel er 12. generations vinmager med marker, der samlet dækker 9 ha. Hans speciale er at arbejde med lokale druesorter som Furmint og Blaufränkisch. Wenzels vine – synes jeg – giver en klar fornemmelse af sted, hvorfra frugten er vokset. Det gør han ved en nedarvet erfaring med jorden, produktionsmetoder og frugten. Han har bl.a. fortalt, at gamle historiebøger om vinproduktion i Østrig og nabolandet Ungarn har givet ham en dyb forståelse for de biologiske og kemiske processer, der i sidste ende skaber vinen.

Hvorfor han har fået min opmærksomhed – og måske din
Han har bl.a. gjort det til sin mission at gøre en dyd ud af at gå langt tilbage i historiebøgerne om vindyrkning med henblik på hele tiden at finde nye veje for at optimere sin vinproduktion. Historiebøgerne giver nemlig svar på, hvordan man tilbage i tiden uden mekaniske og kemiske hjælpemidler kunne få det meste ud af sine druer. Hans orange-serie “Wild & Free” er jeg især betaget af, hvor han tager relativt tilforladelige (læs: kedelige) druesorter og gør dem til superstjerner. Sådan da.

Det mere tekniske
Wenzels marker er ligesom Thomas Hareters placeret lige ved Østrigs største sø – Neusiedler See – i Burgenland. Det varme klima kombineret med søens store overflade gør, at druerne kan vokse i et mere jævnt varmt klima, da søen er med til at holde på varmen om natten i sommermånederne.

 

Mongioia, Piemonte, Italien, økologisk

Hvem er Mongioia?
Bag navnet gemmer sig ægteparret Maria og Riccardo Bianco. De kører efter parolen “small is beautiful”, hvor man kan smage håndværket i deres vine.

Hvorfor de har fået min opmærksomhed – og måske din:
Deres Moscato d’Asti er min favorit dessertvin. Den har en vanvittig stor og saftig smag af fuldmodne abrikoster og ferskner, som bliver holdt i skak af en sprød syre.

Det mere tekniske:
Deres vinstokke er mellem 40 og 170 år gamle, hvilket gør dem til nogle af de ældste i Asti-området. Jorderne består af mergel og kalk og er udelukkende beplantet med druen Moscato Bianco. De tilføjer mindst muligt til vinen, lader naturen gøre arbejdet for sig og resultatet er elegante og anderledes Moscato-vine med sjæl.